måndag 21 februari 2011

Analys av Egyptenkonflikten utifrån modellen Spiral Dynamics


Jag ska försöka belysa konflikten i Egypten utifrån ett Spiral-Dynamicperspektiv. De utvalda aktörerna som är inblandade i konflikten är:
  • ·         Egyptens president Mubarack
  • ·         Folket i Egypten
  • ·         USA
  • ·         Muslimska brödraskapet
  • ·         EU

Som jag tidigare skrev så har varje kultur sitt eget vMeme och när två olika poler med olika vMeme försöker tala åt varandra och inte med varandra uppstår motsättningar. Enligt SD så krävs en annan världssyn där man snarare bygger på att ”alla har rätt”, istället för att samma lösning fungerar för alla. Det krävs en lösning som fungerar för Egypten, som är anpassat efter deras situation. Det handlar om hur landet är uppbyggt så som ekonomiskt system, politisk styrning och den religiösa inverkan i landet, som tydligen har ett mycket stort inflytande. De förändringar som behöver göras i Egypten måste ligga i linje med människornas världssyn, deras värderingssystem, deras vMeme. Det kan inte handla om vad USA vill att det ska bli, eller vad Europa tycker att de borde vara. Även om vi tycker att de borde ha ett samhälle utformat efter ett grönt värderingssystem, så är det inte det som Egypten behöver. 

Utvecklingen i Egypten måste utgå från det stadium som de befinner sig på just nu. Det går inte att hoppa över någon nivå, och det går inte heller att stöta bort något från en annan nivå. Även om USA och EU exempelvis kan tycka att en religion inte ska ligga till grund för det politiska styret, så kan den världsbilden vara en muslimsk egyptiers sanning. Och det måste alla förstå, och ta hänsyn till för att konflikten ska kunna lösas i praktiken. 

Det viktiga är att bygga upp ett fungerande samhälle utifrån Egyptiernas önskemål och behov. Efter de levnadsvillkoren som finns, och som ligger till grund för deras värderingssystem. Det går inte att applicera EUs komplexa nivå av samhällsuppbyggnad (så som politiskt styre, sjukvårdssystem och utbildningssystem) på Egyptiens lägre nivå av vMeme. Den lösning som fungerar är att ge människor vad de behöver, och inte vad en själv anser att de ska ha. Den lösningen kommer aldrig att fungera i praktiken, utan kan skapa ett bakslag som förvärrar situationen ytterligare. Detta var något som hände i USAs intåg i Irak. De mötte inte landet på deras nivå och gav slog tillbaka hårt mot USA.

Vad tror ni den Hosni Mubarak gjorde under sina sista dagar vid makten? 

Denne man som är röd ända ut i fingerspetsarna ägnade sina 18 sista dagar vid makten till att roffa åt sig och säkra sin familjs förmögenhet. Det handlar om sådana ofattbara summor, mer än 450 miljarder kronor. Dessa tillgångar har antagligen inte tjänats under lagliga omständigheter, och en stor del finns gömda i bl.a. USA, Storbritannien och Schweiz. Efter Mubarks fall uppmanade engelska näringsminister omvärlden att söka reda på dessa och inte låta Mubarak få tillgång till dem. Schweiz frös hans tillgångar ganska omedelbart och Storbritannien spårar hans tillgångar. På den röda nivån i SD hittar vi den riktiga egocentriska individualisten, som söker makt och gör allt för att skydda sitt egna ”jag”. Mubarak såg till att sina ekonomiska rådgivare började flytta runt hans förmögenhet när revolutionen satte igång, och om han nu hade pengar i Zurich, så finns det säkerligen inte kvar där längre. På morgonnyheterna den 21 februari 2011 såg vi hur diamanter och berg av pengar hittats i Tunisiens före detta president Ben Alis hem, även han röd ut i fingertopparna, kanske inte var lika förberedd som Egyptens Mubarak. 



Varje vMeme bygger på den föregående och nyckeln är att se till alla delar som spelar in. När man ser på ett lands vMeme kan man bara utgå från den för att sedan se till nästa nivå. Egypten är enligt mig på en röd nivå enligt SD och för att komma vidare från denna revolution är nästa steg, som är blått. Den absolut första prioriteringen är att skapa ett stabilt samhälle, en stabil ekonomi, fabriker, ett fungerande samhälle som uppfyller egyptiernas behov. Ett blått system som också innefattar den islamska religionen.Och det är detta som folket efterfrågar, kräver och är redo för!

Muslimska brödraskapet 

Deras mål är att skapa en islamsk stat för alla muslimer i världen som ska bygga på ”Sharia”. Det är den största islamska rörelsen i världen och består av sunnimuslimer. Denna folkrörelse finns i många arabiska länder och i vissa länder har de även platser i de folkvalda parlamenten. I Egypten är rörelsen förbjuden och var med som ”oberoende kandidater” under valet 2008 (”Fuskvalet”), men de fick hela 30 % av platserna i parlamentet! Enligt dem är Islam grunden för det perfekta samhället. Ett extremt tydligt blått vMeme, struktur, disciplin, en sanning, följa guds ord och regler. Och detta återspeglas i de sätt som de vill bygga upp samhället.


Den "blåa" Arméns besked efter Mubaraks fall

Följande beslut ska tas under övergångsperioden till fria val:

  •  Konstitutionen upphävs
  • En ny kommitté tillsätts för att skriva om delar av konstitutionen
  • Parlamentet upplöses
  • De väpnande styrkornas högsta råd styr tillfälligt landet i sex månader, eller tills folket valt ett nytt parlament och regering.
  • Ordförande i detta råd ska representera Egypten i utlandet.
  • Rådet stiftar lagar under övergångsperioden
  • Premiärminister Ahmed Shafiq sitter kvar tills en ny regering tillsätts.
  • Val ska hållas till parlamentet 
 
Med andra ord så fungerar armén som Egyptens regering tillsvidare och många ställer sig frågan: Hur kommer utvecklingen att se ut nu? Det finns exempel på många revolutioner där militären tagit över makten, och sedan inte velat släppa den. Det har skett ett maktskifte, och det viktiga är nu att armén lyssnar till folket och att de inte tar sina egna önskningar och behov i första hand.  

Efter att under många år ha haft en röd diktator är ett blått samhälle vad folket efterfrågar, och detta är vad armén kan uppfylla just nu. Ordning och struktur. De önskar att samhället ska kunna fungera, att det ska finnas jobb, sjukvård och skola.


 Det orangea USA värnar om sina egna intressen och framgångar

Vita huset har det svettigt nu, och precis efter Mubaraks fall väntade alla med spänning hur armén skulle agera mot USA. De gav till lättnad för Obama och co. ett löfte om att alla tidigare påbörjade avtal skulle hållas. USA försöker ge skenet av att vara ett grönt samhälle, där demokrati och empati går före pengar och egen vinning. Men i själva verket agerar USA helt efter eget intresse, efter sin entreprenörs kultur där goda relationer med Egypten är mycket viktigt för sin egna vinning. Det hör till den orangea nivån, att på ett smart och framgångsrikt sätt agera för att nå egen framgång, utveckling, spela sina kort rätt och sko sig själv. 

Om det skulle skett en snabb förändring i Egypten, och om ledningen inte skulle sätta sig emot skulle detta lett till en mycket stor osäkerhet för USA. Årligen bidrar de med 1,3 miljarder dollar till Egyptens militär. Vad det orangea USA nu kan göra är att använda detta som utpressning mot Egypten, för att få dem att gå den väg som Vita huset önskar. Jag tror ändå att Egypten har ett relativt fast grepp om USA, och är medvetna om hur viktigt det är för USA att inte tappa greppet om dem. USA bygger inte upp Egyptens militär för att hjälpa dem, de gör det för att de själva ska ha en fot i arabvärlden, för att de t.ex. ska kunna stå emot ett land som Iran. Även Israel har det svettigt dessa tider. Efter att ha slutit fred med sin ärkefiende Egypten under 1970-talet har inte dessa länder haft någon konflikt, och USA har nog sett till att relationen varit stabil eftersom Israel är deras främsta allierade land. 

Vita huset påstår att de inte ska påverka den politiska processen som nu sker i Egypten, men detta stämmer troligen inte. Allt för mycket står på spel för dem, och de är inte beredda att förlora något i denna situation.



EU håller USA i tjolstyget

Det går inte att bortse från de starka band som finns mellan USA och EU, och hur vi är allt för beroende av att hålla dessa band. EU och Sverige, till skillnad från USA har till viss mån utvecklat ett grönt samhälle, ett postmodernistiskt samhälle, där värderingar kring jämställdhet och hållbar utveckling är viktigt. Även om det kanske också mest är på ytan, och inte tillräckligt  rotat för att kunna stå på sig mot USA. Men om vi nu tänker oss att EU agerar gentemot Egypten ur ett grönt perspektiv, så skulle vi anse att landet borde tillämpa vårat samhälle. Ur ett grönt perspektiv ser man fortfarande brister i de lägre nivåerna, och kan inte se det som en observation utan värdering. De är först i den gula nivån. Vi kan tycka att religionen inte ska ha någon inblandning i politiken, och kan säga rakt ut att det är fel. 
För oss är det fel, men det är det inte i Egypten. För USA och Västvärlden är kapitalismen och den fria marknaden med konstant tillväxt en typ av religion och ideologi. Hos muslimerna i Egypten och hos Muslimska brödrarskapet finns en annan ideologi, och skillnaden är egentligen inte så stor. Vad många talar om är Västvärldens rädsla för hur Islam ska breda ut sig, och hur arabvärlden nu gör revolt mot åratal av förtryck och utnyttjande.





Läget i Egypten en vecka efter Mubaraks fall

Protesterna i Mellanöstern och Nordafrika har inte avtagit utan vågen fortsätter att sprida sig till nya länder. Folket är trötta på auktoritära regimer. I Kairo fortsätter demonstrationerna, men tonen har ändrats. De senaste dagarna fylldes Befrielsetorget med friande egyptier och en marsch genomfördes. De vill påminna militären som nu har  kontrollen över landet, om den utlovade reformprocessen. Folket i Egypten förbereder sig nu för presidentvalet som ska ske inom 6 månader.

1 kommentar:

  1. Mycket bra med bilderna i olika färger och bra analys. Ett sätt att förstå det som händer är att en högre mer utvecklad vMeme gör uppror mot en tidigare vMeme... alltså en sorts värderingssystemutvecklingskonflikt. :)

    SvaraRadera