tisdag 10 maj 2011

TED talks

Jamie Oliver's TED Prize wish: Teach every child about food 






Fetma har blivit ett av västvärldens största problem som kostar samhället enorma summor pengar. Situationen som den ser ut i USA, men också på många andra håll så i vissa länder i Sydamerika, är helt absurd. På vissa håll i världen tynar människor bort av svält, i andra länder dör människor av fetma. Så mycket mat, men så lite näring. Jag kan verkligen sympatisera med Jamie, finns det något som får mig engagerad så är det människors hälsa. Och när människor blir utnyttjade för att andra vill tjäna pengar. I USA finns två saker som är viktigare än allt annat, att kunna utöva makt över andra och att själv dra nytta av det.

 Om mitt mål är att tjäna så mycket pengar som möjligt utvecklar jag livsmedel som är så billiga som möjligt (t.ex. vetemjöl, socker och palmolja), som kan säljas överallt så det finns konstant tillgång, och samtidigt göra dem så goda och få människor att bli beroende av dem, då gör jag som i USA. Så mycket mat, och så lite näring. Människan är gjord för att välja mat som innehåller mycket energi, fett och sötsaker, men inte gjord att äta så mycket energität mat. Det är det ena problemet. Det uppenbara, att äter man mer energi än vad man gör av med så går man upp i vikt. Men det är inte bara det, utan den kost som utvecklar den fetma man kan se i USA handlar inte bara om en positiv energibalans, utan om kemikalier och system i kroppen som slås ut. Hormoner och signalsystem slutar fungera som det ska, och kroppens metabolism förändras.

Inom köttindustrin medicineras djuren hårt för att kunna växa till sig snabbt, och för att kunna kontrollera alla de sjukdomar som djurhållningen innebär. Dessa mediciner får vi sedan i oss, om vi äter köttet vill säga. Det foder som djuren ätit, så länge det inte är ekologiskt odlat, har besprutats med bekämpningsmedel och konstgödsel, för att kunna framställa så mycket så möjligt, så billigt som möjligt. Det samma är det med de grönsaker och sädesslag vi äter. Alla de ämnen som människor får i sig, som inte är naturliga, ger en påverkan. Förutom mediciner och gifter handlar det om olika e-ämnen, konserveringsmedel, konstjorda sötningsmedel, metaller och transfetter. Alla dessa har något gemensamt. Våra kroppar kan inte ta hand om dem, och det påverkar oss på olika sätt. Så den sjukliga fettman handlar inte bara om att människor äter för mycket, och rör på sig för lite.

Jag håller med Jamie om att det är helt sjukt som det ser ut idag, och att så många människor och barn utsätts för detta, och att det skapar sådant lidande.

Allt som går mot en osund kosthållning går åt fel håll. Det skulle behövas så lite kunskap bland människor för att få dem att förstå vad man ska välja att äta. Varenda dag finns en ny löpsedel om vilken diet man ska äta, och hur man kan gå ner x antal kilo på x antal dagar. När kan människor börja äta för att må bra? Och samtidigt vara medvetna om vilka konsekvenser deras val får på djur och natur.

Det sorgliga är att de allra flesta som drabbas av fetma är de fattiga, och det är också en tendens som syns på flera håll i världen. Brist på medvetenhet och resurser är ett problem.

Jag hoppas att man i framtiden ser tillbaka på det här fenomenet och skakar oförstående på huvudet och tänker att "hur kunde det bli så?". 

*Lite ny fakta
Enligt en artikel i Expressen den 19 maj -11 så finns det nu en del vetenskapliga studier som visar på vilka skador sötningsmedel kan ge. Aspartam kan ge cancer och sukralos fetma (det fastnar i kroppen där det lagras för all framtid). Om man ska äta något sött, så måste det i vilket fall vara något som kroppen kan förstå sig på!


Hans Rosling on global population growth









”While nothing is easier than to denounce the evildoer, noting is more difficult than to understand him”
 Rosling har verkligen bestämt sig för att göra sig förstådd. Hans tal är helt byggt på hans grundläggande resonemang som han visar på ett så pedagogiskt sätt som möjligt. Jag förstår ju att han har massor av information som underbygger detta, men det är inte utan att man undrar hur detta ska ske, även om jag tror att han har rätt. Ser man på den utvecklingen som sker i världen, så kan man faktiskt välja att se det på det här sättet. Om jag inte skulle göra det, skulle allt kännas så totalt hopplöst, och med den inställningen orkar väl ingen leva. Vi har behandlat det här ämnet i flera av de tidigare uppgifterna, och jag har skrivit mycket om det här på min blogg. 

Det viktigaste i den här frågan är att: för att bromsa befolkningsökningen handlar det i första hand om att få människor ur fattigdom. Om man ska se världens samhälleliga utveckling genom SD teorin som vi lärt oss om, skulle man kunna tänka sig att alla samhällen kommer gå igenom alla steg. För att de ska kunna göra de, krävs de att det finns de resurser som behövs. Det går inte att bli medveten om omvärlden och dess behov om ens egna liv påverkas av t.ex. en pågående konflikt, eller brist på livsnödvändigheter. Ett exempel är hur allt fler länder som varit fattiga men fått en ekonomisk tillväxt,  håller på att bygga kärnkraftverk, medan man som i ett land som Tyskland har fått en ökat missnöje mot kärnkraft. Om jag skulle beskriva detta utifrån SD så handlar det om att den tyska befolkningen haft en stabil ekonomi, demokrati och relativt välmående folk under lång tid och det har lätt till att de fått en viss medvetenhet och och överblick av världen. I de bästa av världar så skulle det kunna vara så, att de, likt Sverige och en del andra länder, går mot en utveckling där solidaritet och medvetenhet gör att vi agerar för att hjälpa andra. 

Jag tycker att jag märker av den här utvecklingen här i Sverige. Det kan hända att det är i min umgängeskrets och de människor jag omger mig med, eller så är det faktiskt så att  det stämmer. Det är svårt att blunda för situationen i världen när vi ständigt blir underrättade om det. Världen är inte så stor och oöverblickbar som den var förut och vi märker att det som händer på andra sidan jorden faktiskt kan påverka oss. Gör det inte det idag, så kommer det göra det om ett par år. Klimatflyktingar och miljöpåverkan tror jag kommer vara det mest påtagbara konsekvenserna. Rosling kanske inte alls har en så här optimistisk världsbild privat, men han har nog insett att det gäller att jobba för det man tror på, jobba för det positiva, för att effektivast kunna göra någon skillnad. 

William Ury: The walk from "no" to "yes"

 Det är konstigt hur man kan fastna för vissa talare, utan att det handlar så mycket om vad säger, utan deras utstrålning. Ury har en sådan lyster i ögonen, så att utan att hans ens börjat tala om sitt ämne, vet jag att det är något bra!

Ury talar om jordens befolkning som ett folk, vi har ju faktiskt samma ursprung, men även om vi bor här tillsammans så uppstår mängder av svåra konflikter, och det är med det Ury kommer in. Han talar om den tredje parten i en konflikt, någon utomstående från omgivningen, och hur viktig denna rollen är. För de två parter som är inblandade kan själva målet ha glömts bort, och agerandet mot varandra handlar mer om att försvara sig själv. Då kan den tredje parten, som inte är känslomässigt inblandad, leda tillbaka kommunikationen i den riktning som krävs för att lösa konflikten. På västbanken kan de fredsbevarare som finns på plats verka som den tredje parten. Bara av att de är närvarande mildrar konflikten. Finns det en tredje part inblandad, blir man påmind om att man faktiskt är sedd utifrån, och man vill inte längre bete sig hur som helst.

I 18 maj -11 höll Obama ett tal till utrikesdepartementet angående nya riktlinjer för USAs politik i Nordafrika och Mellanöstern efter våren av revolter i regionen och Usama bin Ladins död. Han tog upp flera av länderna, och vilka insatser USA ska genomföra, och vilka åsikter de står för, så som i Egypten, Jemen och Syrien. Det jag främst tänkte ta upp, i samband med Ury's tal var Israel - Palestina konflikten. Det är säkerligen ingen ny information, men det är den senaste:

Obama säger att han tror att konflikten går att lösa, och att fred är en möjlighet. "Våra åtaganden mot Israel är djupt rotade och det faktum att vi är vänner sedan länge gör att vi kan tala klarspråk". Han säger att drömmen om en fredlig stat aldrig går att fullfölja om ockupationen fortsätter. Freden måste ingripa både den Israeliska och Palestinska staten. "Basen för förhandlingarna är klar: Permanenta gränser till Israel och Palestina som utgörs av 1967 års gränser", säger han. 


Tillbaka till Ury's tal. Syftet med Abrahams vandringen som han startat är främst att knyta band mellan människor. Han ger exempel på den otroliga gästvänlighet som vandrarna får möte på längs sin resa, och vad de mötena generera. Och han talar om hur arabvärlden, genom en gemenskap så som i Europa, skulle kunna skapa en fred, och en otrolig utveckling. Han har arbetat i 35 år och än så länge har han inte mött på någon konflikt som inte går att lösa. Sydafrika och Nordirland är bara två exempel. Det handlar bara om oss, om den tredje parten. Han avslutar med att säga att:


The secret to peace is the third side, the third side is us
Jag har egna erfarenheter från capoeiran när människor knyter band. Den organisationen jag tillhör har föreningar i flera olika länder i världen och i samband med olika event träffas medlemmar från olika länder. Det är fantastiskt att se så många människor med olika bakgrund kan enas runt något gemensamt. När jag varit i Brasilien, Venezuela och USA har dörrarna stått öppna hos människor jag aldrig träffat, och jag har blivit så väl bemött. Samma sak gäller när vi får gäster hit till Sverige, vem som helst inom organisationen kan komma och hälsa på, och vet att de är välkomna. Med den mentaliteten och inställningen så ger man verkligen förutsättningar för tolerans och förståelse för att vi är olika, men fungerar tillsammans, vilket är grunden till fred.





Sam Richards: A radical experiment in empathy




 

Richard uppmanar oss till att kliva ur våra egna skor, kliva ur sin egen lilla värld, och kliv in i någon annans värld. Gör man detta tillräckligt mycket kommer man tillslut komma att se världen på ett nytt sätt. 


Det är ett fantastiskt intressant föredrag, och sociologi är nog det mest intressanta som finns! Han visar på ett väldigt tydligt sätt, där han får med varenda en i publiken. Han anspelar på varenda persons egna känslor och tankar, och jag tror att majoriteten av alla som ser detta föredrag förstår vad han menar. Han är nästan brutalt övertydlig.


Världsbilden är högst individuell, ser man den från någon annans ögon kan man förstå beteenden och handlingar. Förstår man kan man lättare känna tolerans och empati. Kliver man i någon annans skor och ser situationen från ett annat perspektiv, kan man förstå att man själv antagligen skulle ha gjort samma sak. I slutändan har vi samma behov, och man förstår att vi människor faktiskt är väldigt lika. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar