torsdag 26 maj 2011

Charter for compassion och Bahá'í rörelsen


–Det viktiga är egentligen inte hur Gud är, eller hur han ser ut. Gud är bortom allt sådant. Det viktiga är inte ens att tro, utan att verka. Föreställningarna om Gud kommer och går, men bönen, kampen för att finna mening, strävan efter transcendens, den måste fortsätta.
- Karen Armstrong
 


Charter for compassion 
I en artikel i Svenska Dagbladet  intervjuad Karen Armstrong. Hon är närmare 70 år, född och uppvuxen i England. Till yrket är hon religionsvetare, med bakgrund som katolsk kunna, och är i Sverige för att presentera hennes senaste böcker. Tolv steg till ett liv i medkänsla och För Guds skull. Hon har tidigare skrivit ett 20-tal böcker om de stora religonerna. Har skrivit ett 20-tal böcker om de stora religionerna.Hon är en internationell auktoritet inom området och hennes senaste lanserade böcker tar upp hur viktigt det är att handla än att tro, och att grunden till allt är att människor kan känna empati för varandra.

I hennes böcker om de stora religionerna har hon oftast lyft fram de "öppna och människovänliga" sidorna och menar att alla religionerna har en grundläggande värdering gemensamt: Gör mot andra det du vill att de ska göra mot dig. Med det som utgångspunkt försöker hon skapa en "global gemenskap".

Armstrong är grundaren för Charter for Compassion som är en organisation som syftar i just detta, och är en del i hennes kamp för en bättre värld. 2008 vann hon 750 000 kr av TED som användes för att utveckla denna organisation stödjs av bland annat Dalai Lama. Hon är verksam över hela världen och leder seminarier, föredrag och nätverk mellan olika religioner. Charter of Compassion är särskilt aktivt i Pakistan där hon är mycket känd och uppskattad efter sina böcker om Islam. Hon har gett en mer tolerant och och modern bild av religionen som unga människor kan känna igen sig. Främst handlar det om hennes syn på med känsla och från och med nästa år kommer alla privata skolor i landet undervisa i medkänsla!


Boken som hon är i Sverige för att lansera, "Tolv steg til ett liv i medkänsla" kanske kommer vara en möjlig kursbok. Den samt boken "För Guds skull" som är en essä om hur vi förlorar den mystiska gudomliga bilden av gud, är nu översatta på svenska. Hon tycker att bilden vi har av gud är märkligt barnslig och underutvecklad och försöker ändra på detta. Det hon prioriterar allra högst är som sagt medkänsla och empati. Hon menar att detta är något som kan läras ut och tränas upp. "Det krävs ju att vi lämnar vårt ego, överger oss själva för en stund, och sätter oss in i en annan människas situation. " Hon menar att empati måste tränas upp, nya ledningar måste dras i hjärnan. Man kan behöva träna några timmar varje dag, som en dansare som långsamt bygger upp sin kropp.

Sverige har tydligen den största Vietnamrörelsen i Europa, och skulle kunna tyda på en stor solidaritet och medkänsla, men enligt Armstrong är det lättare att känna för människor som inte är del av sin vardag. Människor långt bort i främmande länder, att det kan vara svårare att känna empati med människor runt omkring sig, kanske till och med inom familjen. 

Charter for Compassion bygger på att medkänsla är den kraft som kan få våran polariserade värld att bli mer rättvis, fredlig och för att skapa en global gemenskap, där medkänsla ska vara grunden. 






Bahá'í (www.bahai.se)

Bahá'í är en världsomfattande rörelse som har sitt ursprung i Persien (Iran). Namnet kommer från arabiska och betyder ljus, strålglans och härlighet. Rörelsen grundades år 1844 av en ung köpman, Báb, i syfte att skapa en enad. värld. Medlemmar finns från olika kulturer, religioner och de verkar för fred, samarbete och harmoni mellan jordens befolkning.

Bábs lära spres över hela Persien och uppfattades snart som ett hot mot makthavarna. Detta ledde till en religiös förföljelse. Báb själv blev avrättad offentligt 1850 och tio tusentals av hans anhängare mötte samma öde. Bahá'u'lláh var en av de ledande inom rörelsen sattes i fängelse i Teheran 1852 och landsförvisades sedan till Baghdad. Han anses vara den som Báb väntat på, den som var ämnad till att leda rörelsen. Lika som i Charter for Compassion menar de inom Bahai-läran att vi måste sträva efter en mänsklig enighet. Att vi måste övervinna alla ras-, nations-, tros- och kulturbarriärer. Det är det grundläggande centrala temat, vi ska behandla andra som vi vill bli behandlade själva. Trots en mycket kraftig opposition har rörelsen gått framåt och spridits över hela världen. "Bahá'íer" är bosatta i nästan alla länder över hela världen men utgör ett enda globalt samfund som vill förverkliga Bahá- 'u'lláhs vision om en enad mänsklighet. De uppskattas finnas 5-6 miljoner anhängare, bestående av 2000 etniska grupper och nationaliteter. Det Svenska Bahá'ísamfundet har ca 900 medlemmar.





Behandla andra som du tror att de vill bli behandlade, och sträva efter många olika organisationer och religoner!
Inom båda dessa rörelser så uppmanar de till att vi ska behandla andra så som vi vill bli behandlad själva och inte så som vi tror att de vill bli behandlade. Behandlar jag andra som jag själv vill bli behandlad ser jag ju bara mina behov. Inte den andras. Den andras världsbild kanske inte alls stämmer överens med min egen. Behandlar jag den efter min egen bild, är det bara min egen tolkning av situationen. Självklart är det i princip omöjligt att inte handla och bemöta andra utifrån sina egna erfarenheter (sitt egna habitus), eftersom detta är det enda vi kan. Det är den vi är, och den kunskap vi har. Jag tycker ändå att man ska utgå från den andra, och inte sig själv. Så, behandla andra så som du tror att de vill bli behandlade.


Sedan tror jag inte på en organisation eller rörelse, även om den syftar till att alla kan ha olika bakgrunder. Jag tror på empati och medkänsla, och ett enat folk, på så sätt att man lever i fred. Men jag tror inte att hela världens befolkning ska ingå under en rörelse. Jag tror det bästa är att flera olika typer av rörelser med liknande mål får finnas, vissa kanske har tron på Gud som gemensamt, medan andra har andra grundläggande värderingar gemensamt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar